Her er fem tegn på at teamet ditt trenger en TeamBoost
1. Dere utfordrer ikke hverandre
Psykologisk trygghet handler om at medarbeidere føler seg trygge på å uttrykke tanker, stille spørsmål og innrømme feil uten frykt for negative konsekvenser. Når dette mangler, holder folk tilbake viktige innspill og problemstillinger. I en tid hvor rask teknologisk utvikling og grønt skifte krever omstilling og nytenkning, kan mangel på trygghet bli en bremsekloss.
2. Dere mangler initiativ og engasjement
Engasjerte team presterer bedre. Når teammedlemmer slutter å ta initiativ eller trekker seg tilbake i krevende situasjoner, kan det være tegn på at samspillet ikke fungerer. Dette henger ofte sammen med lav psykologisk trygghet, men også med uklare roller og manglende felles mål. I virksomheter med høyt tempo kan dette være et tidlig tegn på at noe må endres.
3. Samarbeidet deres preges av ensidige diskusjoner
Mangfoldige team presterer bedre når de opplever høy grad av tillit og åpenhet. Flere ulike tanker og erfaringer gir bedre beslutninger, men bare hvis teamet har en kultur som inkluderer alle. Hvis det alltid er de samme personene som tar ordet, eller viktige perspektiver uteblir, går teamet glipp av verdifull innsikt.
4. Dere jobber for dere selv og vet ikke hva de andre gjør
Når teammedlemmer jobber isolert uten å kommunisere effektivt med hverandre, oppstår det raskt utfordringer. Godt samarbeid internt i teamet er avgjørende for å håndtere komplekse oppgaver og oppnå felles mål. Manglende forståelse for hverandres perspektiver og kompetanse kan føre til misforståelser, friksjon og ineffektivitet. I verste fall skaper en slik silo-mentalitet forsinkelser, feil og ekstraarbeid som kunne vært unngått ved tidlig og kontinuerlig dialog og samarbeid innad i teamet.
5. Dere prioriterer ikke tid til læring
Team som prioriterer kontinuerlig læring og utvikling, har også bedre forutsetninger for langsiktig vekst og bærekraft. Om læring foregår på gruppenivå, og teamet deler erfaringer, skjer magien. Når én lærer noe, lærer alle det. Et team som prioriterer læring i fellesskap, løfter fokus fra feilretting til forbedringsarbeid og muliggjør innovasjon. Dette gir økt verdi både for teamet og virksomhet som helhet.
Hva kan du gjøre?
Å identifisere disse tegnene er første steg. Neste steg er å skape rom for ærlige samtaler og utvikling av relasjonell kompetanse. I Abilator vil vi nå tilby fire utvalgte team en gratis TeamBoost. Prosessen varer i tre timer, og spesielt tilpasset virksomheter som ønsker å løfte samspillet i teamet. Vi hjelper dere med å bygge psykologisk trygghet, tydeliggjøre roller og ansvar, og få frem de viktige samtalene som ofte blir utsatt.
Kilder
Edmondson, A. C. (2018). The fearless organization: Creating psychological safety in the workplace for learning, innovation, and growth. John Wiley & Sons.
Google (u.å). Understand team effectiveness. https://rework.withgoogle.com/en/guides/understanding-team-effectiveness#introduction