Bærekraftig forretningsutvikling: grønnere valg, bedre resultater og veien til økt lønnsomhet

15. november 2023

Som rådgiver på bærekraftig forretningsutvikling, ønsker jeg å se nærmere på de tre ingrediensene som virkelig driver bedrifters lønnsomhet: rammebetingelser, forbrukerpreferanser og prisen på kapital. 

I dagens verden er grønnheten mer enn bare en trend; det er nøkkelen til suksess. Det kan være vanskelig å vite hvordan man kan gjøre bedriften bærekraftig, samtidig som den er lønnsom. Som rådgiver på bærekraftig forretningsutvikling, ønsker jeg derfor å løfte sløret og se nærmere på tre ingrediensene som virkelig driver bedrifters lønnsomhet: rammebetingelser, forbrukerpreferanser og prisen på kapital. 

Rammebetingelser: hvorfor lover og regler spiller ball med bærekraft? 

Rammebetingelsene, eller rett og slett spillereglene, er ofte nøkkelen til et bærekraftig forretningslandskap. Myndigheter rundt om i verden har begynt å stille krav til bedrifter. Fra å forby miljøskadelige stoffer til å gi skatteinsentiver for grønn teknologi, påvirker disse regelverkene hvordan bedrifter opererer.  

Hvilke rammebetingelser spiller en avgjørende rolle for bærekraftig forretningsutvikling: 

Forbud og påbud: når loven sier nei til miljøskadelige praksiser

Myndigheter verden over har begynt å sette foten ned og si «nei» til miljøskadelige praksiser. Forbud mot farlige kjemikalier, bruken av engangsplast og utslipp av giftige stoffer er blitt vanlig. Disse tiltakene tvinger bedrifter til å innovere og finne bærekraftige alternativer. Når loven trer inn, tvinges bedriftene til å tenke grønt, og det er utvilsomt en positiv forandring. 

Skatter og avgifter: når penger blir grønnere

Skatter og avgifter har fått et miljøvennlig ansiktsløft. Myndighetene bruker økonomiske insentiver for å belønne de som går den ekstra milen for miljøet. Dette kan inkludere skattefordeler for bedrifter som reduserer sitt karbonavtrykk eller avgifter på forurensende utslipp. Det er som en økonomisk gulrot som peker i retning av bærekraft. Når bedrifter ser at det å være miljøvennlig kan spare dem penger, blir det ikke bare en moralsk plikt, men også en økonomisk smart beslutning. 

Innkjøpsmakt og andre insentiver: når bedriftene konkurrerer om grønnheten

Innkjøpsmakt er en kritisk faktor i forsyningskjeden til enhver virksomhet. Store selskaper og offentlige institusjoner har begynt å ta sine innkjøpsbeslutninger på alvor. De velger produkter og tjenester fra leverandører som deler deres bærekraftige verdier. Dette oppmuntrer både små og store bedrifter til å konkurrere om å være mest miljøvennlige. Jo grønnere du er, desto større er sjansen for at du får kontrakter og forretninger. Det blir en slags grønn konkurransearena der vinnerne er både bedriftene og planeten. 

Effektive markeder: informasjon er nøkkelen til grønn beslutningstaking

Forbrukere ønsker å vite hvordan produktene de kjøper påvirker miljøet og samfunnet, og forbrukerne søker tydelig innsikt i produktenes bærekraftige opphav. Sertifiseringer og miljømerking hjelper forbrukere med å ta informerte beslutninger. Dette gir også bedrifter insitament til å være ærlige og grønne, da de som leverer ekte bærekraft blir belønnet på markedet. Så neste gang du ser et miljømerke, husk at det er resultatet av et effektivt marked som gir deg makt til å velge grønt.  

I et nøtteskall, rammebetingelsene er ikke bare lover og regler – det er drivkraften bak den grønne bølgen. De former bedrifters beslutninger og leder dem mot en bærekraftig fremtid. Så la oss heve våre grønne flagg og ønske velkommen til en verden hvor lovene, skattene, innkjøpsmakt og markedsinformasjonen hjelper bedrifter og forbrukere med å se grønnere ut og faktisk være det. Så neste gang du tenker at loven er en grå eminense, husk at den faktisk spiller en viktig rolle i den grønne bølgen som skyller over forretningsverdenen. 

Forbrukerpreferanser: den grønne bølgen som transformerte markedet 

Vi er vitne til en bemerkelsesverdig endring i forbrukernes adferd, en bølge av grønne preferanser som har transformert markedet som aldri før. Den moderne forbrukeren har blitt bevisst på sitt økologiske fotavtrykk og søker etter bærekraftige alternativer. Dette er ikke bare en trend; det er en bevegelse som er drevet av dyp bekymring for miljøet og en intensjon om å skape en sunnere planet for kommende generasjoner. 

Miljøbevisste kunder har satt en ny standard for selskaper over hele verden. De krever ikke lenger bare produkter og tjenester; de krever ansvarlighet og handling. Fra resirkulert emballasje som reduserer avfall til fornybar energi som minimerer karbonavtrykket, søker moderne forbrukere etter produkter som ikke bare gagner deres egen helse, men også helsen til jorden vi deler. 

Forbrukernes valg har blitt som en tryllestav som forandrer dynamikken i markedet. De presser bedrifter til å evaluere sin praksis, oppmuntre til innovasjon og drive utviklingen av nye miljøvennlige teknologier og produkter. Den grønne bølgen har ikke bare påvirket markedet; den har også inspirert en hel generasjon til å handle med et grønt hjerte. 

Vi er alle forbrukere og neste gang du handler, vær selv oppmerksom på valgene du tar. Vi er ikke bare en forbruker; vi er en drivkraft for endring. Vår bevisste preferanse for bærekraftige produkter er med på å forme en mer ansvarlig og miljøvennlig fremtid. Vi er ikke bare en del av denne bølgen; vi er selve essensen av den, og sammen skaper vi en verden som er grønnere og sunnere for alle.  

Prisen på kapital: når penger snakker grønt 

I dagens verden snakker penger sitt eget språk, og det viser seg at de liker å snakke grønt. Finansverdenen har gjennomskuet den grunnleggende sannheten at bærekraft er nøkkelen til langsiktig suksess. Bedrifter med sterke bærekraftsstrategier tiltrekker seg ikke bare flere kunder og investorer; de får også gunstige lånebetingelser – en lavere pris på kapitalen de trenger for å vokse og utvide virksomheten. Gunstige lånebetingelser er altså en konkret belønning for bærekraftige praksiser. Banker og finansinstitusjoner belønner bedrifter som integrerer bærekraft i sin kjernevirksomhet ved å tilby lavere renter og bedre lånevilkår. Dette gjør det ikke bare økonomisk gunstig for bedriftene, men det viser også at økonomiske aktører verdsetter bærekraft og er villige til å støtte de som tar miljøansvar på alvor. 

Når bedrifter investerer i bærekraftige praksiser, sendes det et kraftig signal til finansmarkedene. Investorer ser ikke bare etter avkastning på investeringene, men også etter bedrifter som er fremtidsrettede og ansvarlige. Selskaper som tar bærekraft på alvor, signaliserer at de er forberedt på å møte fremtidens utfordringer, inkludert klimaendringer og ressursknapphet. Dette tiltrekker seg kapital fra investorer som ønsker å være en del av en bærekraftig fremtid. 

Bli en endringsagent 

Så, kjære lesere, nå vet dere hemmeligheten bak dagens bedrifters lønnsomhet. Prisen på kapital er ikke bare et tall på et papir; den er et resultat av bedriftens bærekraftige valg.  

Rammebetingelser, forbrukerpreferanser og prisen på kapitalen er grunnleggende byggesteiner for den bærekraftige fremtiden vi alle ønsker. Så neste gang du handler eller investerer, husk at du også er en del av den grønne revolusjonen. Du er ikke bare en kunde eller en investor; du er en forandringsagent som er med på å forme en mer bærekraftig verden, en grønnere økonomi og en sunnere fremtid for oss alle. 

Ta det første skrittet i dag 

Bli med på reisen mot en grønnere og mer lønnsom bedrift. Utforsk innovative bærekraftsløsninger som passer din virksomhet med oss i Abilator. Fra å redusere miljøavtrykk til å forberede forretningsmodellen, er veien til bærekraft bare et klikk unna.  

Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale. Sammen kan vi skape en skreddersydd plan for din bedrifts bærekraftige suksess. Las oss starte reisen mot en grønnere og mer lønnsom fremtid nå. 

Les mer fra oss

Bilde av bygget Powerhouse

Ny virksomhetsstrategi for Enova

by | jun 5, 2024 | Customer case,News | 0 Comments

Ny virksomhetsstrategi for Enova Abilator har inngått avtale om å bistå Enova med deres neste virksomhetsstrategi for perioden 2025-2028.Vi skal bidra med: Planlegging...

Digital transformasjon i Abilator

Seniorrådgiver – digital transformasjon

by | jun 1, 2024 | ikkebruk-Ymse | 0 Comments

Vil du jobbe med digital transformasjon?  Vi har behov for seniorrådgivere som kan hjelpe våre kunder med digital transformasjon. Her ser vi etter deg som er erfaren i...

Rådgiver – digital transformasjon

by | jun 1, 2024 | ikkebruk-Ymse | 0 Comments

Vil du være med å gjennomføre digitaliseringsprosjekter? Vi vokser og har behov for flere prosjektledere til som kan bistå våre kunder med digitalisering / digital transformasjon. Vi kikker etter deg som har bakgrunn fra teknologi- eller forretningsutvikling, og har arbeidet med kundeprosjekt tidligere.

Oppnå strategiske mål via anskaffelser – en smakebit

by | apr 17, 2024 | Seminars | 0 Comments

Vi gleder oss til frokostmøtet “Oppnå strategiske mål via anskaffelser” 2. mai sammen med Inventura og VOXT. Før møtet ønsker vi å gi en liten smakebit på hva arrangementet vil inneholde gjennom denne artikkelen.

Klar for faglig frokost: Café Påfyll trekker engasjerte deltakere

by | apr 12, 2024 | News | 0 Comments

Mange var nok sultne på både frokost og faglig påfyll da de ankom torsdagens Café Påfyll. Sellanraa Bok & Bar duftet nytraktet kaffe og fersk frokost da deltakerne dukket opp på det utsolgte arrangementet.

Bærekraftig forretningsutvikling: grønnere valg, bedre resultater og veien til økt lønnsomhet

by | nov 15, 2023 | Article | 0 Comments

Som rådgiver på bærekraftig forretningsutvikling, ønsker jeg å se nærmere på de tre ingrediensene som virkelig driver bedrifters lønnsomhet: rammebetingelser, forbrukerpreferanser og prisen på kapital. 

Abilator styrker seg innen bærekraft og anskaffelser

by | okt 2, 2023 | News | 0 Comments

Denne gangen har vi vært så heldige og fått en erfaren og anerkjent profil med på laget. Cecilie Hammond Spark har sin første arbeidsdag hos oss i Abilator mandag 2. oktober.

Nytt kurs: Introduksjon til Smidig

by | aug 16, 2023 | Seminars | 0 Comments

De fleste virksomheter i dag er opptatt av bærekraftig verdiskaping, produkt-, og tjenesteutvikling. I dagens stadig skiftende forretningslandskap er det nødvendig å være både tilpasningsdyktig og lyttende (på behov og ønsker fra kunder, brukere eller innbyggere). For effektivitet må man også være handlekraftig - for å kunne tilpasse seg raskt, og dermed skape verdi og oppnå ønskede resultater.

Fra bitch til bestevenn

by | aug 15, 2023 | Article | 0 Comments

Sommeren er på hell. Forhåpentligvis er du nå fulladet av energi, arbeidslyst og motivert som bare det! Du føler deg som en god og balansert utgave av deg selv, og har opparbeidet deg en bonus på tålmodighetskontoen.