I år blir juleferien ekstra lang, og selv om dagene lett blir fylt opp av bæring av ved, oppsetting av fuglenek og gulvvask, er det jo et lite håp om at noen timer kan brukes foran peisen med en god bok i hendene. Og, hvis du som oss lett ender opp med noe som er halvveis faglig relevant er det jo litt dumt å ende opp med å bruke juledagene på noe tullete flyplasslitteratur på nivå med «Omgitt av idioter«.

Derfor har vi kikket litt på hva vi har blitt inspirert av i det siste, og deler tre bøker vi kan anbefale til godstolen i jula.

An Everyone Culture: Becoming a Deliberately Developmental Organization

Denne boken følger tre virksomheter som setter utvikling av folk i fokus – og oppnår stor suksess. Den viser hvordan disse tre virksomhetene har utviklet ulike praksiser for å stimulere voksnes utvikling – og gjør utvikling tilgjengelig for alle i organisasjonen. Boken bygger på lang forskning av Lisa Lahey og Robert Kegan, en av vår tids fremste forskere på voksnes utvikling.

The Nordic Secret: A European story of beaty and freedom

Tomas Björkman og Lene Rachel Anderson har skrevet en meget sentral bok for å forstå fremveksten av det nordiske samfunnet – og hvordan vi har lyktes med å gjøre overgangen til vårt moderne samfunn preget av samarbeid og lavt konfliktnivå. Hva har vært tilstede i samfunnet som har gjort dette mulig? Er vi i ferd med å miste denne egenarten? Boken viser også hvordan fremveksten av samfunnet henger sammen med voksnes modning og utvikling – og henger derfor også faglig sammen med bl.a. arbeidet til Robert Kegan.

The Practice of Adaptive Leadership: Tools and Tactics for Changing Your Organization and the World.

Denne slageren begynner å bli noen år gammel nå, men dette er en bok hvor vi har hentet flere øvelser fra i kursopplegg vi kjører. Det er en bok som både gir en spennende dimensjon på lederskap, og gir konkrete verktøy for hvordan du kan utvide ditt handlingsrom som leder. Ronald Heifetz er en meget anerkjent underviser, og har hatt flere statsledere som studenter.

God leselyst i jula!

John Richard